Manastiri Rupestre in Cheile Lomului

Tabere cu SufletDupa ce am urcat Via Ferrata din Cheile Lomului si am coborat in rapel, ne-am urcat din nou pe bicicleta si am pornit spre Manastirea rupestra “Sf. Constantin si Elena”!

Manastirea rupestra Sf Constantin si Elena sau Marea Manastire de la Nisovo, se spune ca este cea mai mare manastire rupestra din Valea Lomului. A fost fondat în secolul XI de către părintele Paul, un pictor inascut, si a găzduit de-a lungul timpului mulți pictori talentați, care au pictat manastirea, precum si lacasurile de cult din apropiere. De asemenea, călugării de aici au copiat cărți pe care le-au trimis apoi in cele patru colturi ale lumii, „spre gloria literaturii bulgare”. Se spune ca insuri țarul Ivan Asen al II-lea a vizitat personal mănăstirea și ia dat titlul ecleziastic de merit.

Dupa ce am pedalat pana in dreptul manastirii, ne-am pus hamurile de alpinism si am urcat vechile scari sapate de calugari. Ajunsi sus, primul lucru care ne-a captat atentia a fost pacea plina de serenitate a locului si de privelistea minunata spre Canionul Lomului. Din vechile fresce nu a ramas decat o cornisa cu modele geometrice, precum si partea de sus a unor icoane. Desi foarte degradate, raman totusi incantatoare!

O legenda spune ca aici a stat un calugar studios, pe nume Menden, care a copiat multe carti cu scrisul lui frumos. In jurul chiliei sale cresteau multe flori frumoase, dar cel mai mult iubea Garofitele albe de stanca. Batranul calugar le ingrijea cu dragoste, le uda in fiecare zi cu putina apa pe care o avea, si se minuna plin de dragoste cum infloresc semete, chiar si cand batea crivatul sau in zilele cu arsita. Intr-o zi, un vanator a venit sa vaneze la poalele manastirii. O sageata razleata a zburat si a strapuns inima batranului calugar, care a cazut chiar langa flori. In loc de apa, florile au baut sangele ce se scurgea, iar sufletul bland al calugarului s-a mutat in flori. De atunci, Garofitele de stanca au devenit rosii si au capatat un miros de neuitat, iar localnicii numesc aceste flori „Zambetul Calugarului”!

Foto: Tabere cu Suflet

1 thought on “Manastiri Rupestre in Cheile Lomului

Leave a comment