Tura velo sub semnul Unirii

Alba-Iulia-GateIn minivacanta de Rusalii (26-28 mai) va invitam la o tura cu bicicleta printre bisericile fortificate din Transilvania, cu final in Orasul Unirii – Alba Iulia!

100Pentru ca suntem in anul Centenarului, ne-am gandit sa vizitam Alba Iulia, locul unde s-a desavarsit Unirea! Vom pedala pe un circuit intre Sibiu si Alba Iulia si vom descoperi o regiune mai putin cunoscuta, insa plina de farmec! Vom vizita monumente si biserici fortificate si le vom afla povestea, vom vedea monumente naturale, ne vom relaxa in doua stranduri balneare si ne vom bucura de trei zile minunate:)
Mini Tabara de Rusalii face parte din programele WeCare.


Date tehnice:
Distanta auto: 280 km
Traseu bicicleta: 18 km (ziua 1), 36 km, 300 m diferenta de nivel (ziua 2), 28 km, 200 m diferenta de nivel (ziua 3).
Profil traseu: Se merge pe asfalt (80%) si drumuri de tara (20%).
Ce vizitam in cele 3 zile: Cetatea Alba Iulia, Bisericile fortificate de la Ocna Sibiului, Boz si Vingard, Vulcanii noroiosi de la Boz, Baile Ocna Sibiului si Salonti (Drasov).

Alba Iulia
AlbaIuliaCunoscut și ca orașul celor trei fortificații, Alba Iulia posedă un patrimoniu istoric interesant și foarte important pentru identitatea noastra națională.
Principalele obiective turistice din interiorul Cetatii sunt: Catedrala Romano-Catolică, Catedrala Încoronării, Muzeul și Sala Unirii, Grupul Statuar al Corifeilor Unirii, Celula lui Horea, Cloșca și Crișan, situată în Poarta a 3-a a cetății, Palatul Apor, Palatul Principilor, Obeliscul lui Horea, Cloșca si Crișan, Biserica de lemn a primei mitropolii ortodoxe a Ardealului ctitorită de voievodul Mihai Viteazul sau Monumentul Custozza. Asa numitul Traseu al Celor Trei Fortificații include 2000 de ani de istorie si ne dezvaluie mai multe monumente precum Poarta Castrului Roman Apulum, vestigiile Cetatii Balgrad si Cetatea Vauban.
“Alba Iulia este „Capitala de Suflet a Românilor” spun, cu mandrie, edilii sai, „Capitală a Daciei Romane”, „Capitala Voievodatului”, ”Capitala Principatului” „Capitala Primei Uniri”, „Capitala a Celei de-a Doua Uniri” si „Capitala Încoronării”. Nu este capitala țării, dar este cu siguranţă „Cealaltă Capitală” a țării, cea de suflet, cea simbolică.”

Ceatatea Alba Carolina
Alba-Iulia-GatePrincipala zonă istorică a orașului este Cetatea bastionara  construita in sec XVIII de catre habsburgi, la inceputul stapanirii lor in Transilvania. Fortăreața în stil Vauban cu 7 bastioane, în formă de stea, este cea mai impresionantă de acest tip din sud-estul Europei, în special datorită porților triumfale ce asigurau accesul, inițial în număr de șase. Bogăţia şi varietatea decorului plastic întâlnit la primele patru porţi ii oferă un caracter unic. Reliefurile şi statuile care împodobesc aceste porţi, inspirate din faptele legendare ale eroilor antici sau din războaiele austro-turce, fac parte din spectaculoasa cultură barocă a habsburgilor.

Castrul Roman Apulum
castruCastrul Apulum a fost construit în anul 106, nu departe de vechea cetate dacica Apoulon, distrusa dupa al doilea razboi dacic. In ciuda dimensiunilor reduse (400 m x 400 m), a fost unul dintre cele mai importante centre ale stăpânirii romane de pe teritoriul Daciei. Pana in anul 271 d.C. a cantonat legiunea a XIII-a Gemina cu rolul de a păzi ținutul aurifer și drumul de transport al aurului către Roma. Dupa retragerea Aureliana, materiale din vechiul castru roman s-au folosit la ridicarea cetății medievale din care s-au păstrat 3 fortificații. Astazi se mai pot vedea “Porta principalis” reconstruita, casa guvernatorului “Pretorium”, drumul roman „Via Principalis”, precum și fundațiile barăcilor in care statea soldatii.

Ocna Sibiului
ocnaLa Ocna Sibiului a fost extrasa sare inca de pe vremea romanilor, in vremea aceea, sarea fiind la fel de pretioasa ca aurul. In urma exploatarilor s-au format lacuri sarate, care au creat faima actuala a statiunii. Astazi gasim aici 52 de lacuri cu deosebite calitati curative, apele si namolul fiind folosite in tratamente reumatice, neuromotorice si ginecologice.
Tot aici se afla urmele unei manastiri a cavalerilor Ordinului Sfântul Gheorghe, ce dateaza din prima epocă a creștinismului! Din ruinele acestei mănăstiri s-a construit între anii 1240-1280, actuala biserică reformată. Este situată în centrul localității, si este înzestrată cu zid de cetate. Construită în stil romanic, îmbunătățită cu elemente de arhitectură gotică, biserica adăpostește un complex de tunele și un cavou.

Boz
OcnaSibiuluiBiserica foritificata din Boz este o lucrare unică, ceea ce a făcut ca satul să rămână în albumele de istoria artei. În secolul al XIV-lea au fost așezate primele pietre de zid, în stilul gotic târziu, de unde şi structura de biserică-sală. De jur-împrejur, un zid gros o apără şi vă lasă s-o descoperiți cu adevărat abia după ce treceți poarta. Atrage atenția şi reduitul de piatră, care îmbracă partea de sus a navei şi a corului bisericii, prin contraforturi, ceea ce denotă, din nou, funcţia de apărare a acestui ansamblu fortificat. Se observa gurile de tragere şi două turnuri de apărare, dintre care unul a fost devenit şcoală, în 1762.
Un alt monument din Boz, de data aceasta creat de natura, sunt vulcanii noroiosi. În total, e vorba de 12 vulcani în stare autentică, având forma unor movile mici, rotunde şi teşite, cu diametrul de 1-3 m, o parte din ei fiind acoperiţi cu stufăriş. S-au format prin depunerea la suprafaţa luncii a nămolului din adâncime, care s-a ridicat sub influenţa unor gaze din scoarţa terestră.

Vingard
vingardBiserica fortificata din Vingard se zareste de departe, inaltandu-se pe un vârf de colină, deasupra satului. A fost ridicată în 1461, biserica-sală ţine de acelaşi gotic târziu, ca și biserica din Boz, iar construcţia ei e legată de acelaşi Johannes Gereb de Vingard, de la care saşii din Câlnic cumpărau, pe la 1430, castelul nobiliar. Lung de circa 30 m, edificiul cuprinde corul gotic şi nava bisericii, ambele bine conservate de-a lungul celor şase veacuri de existenţă. La interior, pe cheile de bolta din piatra de Ighiu sunt sculptate patru blazoane: al regilor Ungarieie, al familiei Gereb, al familiei Szilagyi si al familiei Hunyadi, ctitori si binefacatori ai bisericii. Nu mai puţin de 15 contraforturi susţin monumentul, de unde şi masivitatea debordantă a exteriorului.


salontiCand mergem
In minivacanta de Rusalii (26-28 mai 2018).

Cazare
In prima noapte vom sta la o pensiunea Baile Ocna 3* din Ocna Sibiului, langa Strandul balnear.
In a doua noapte vom sta la Complexul balnear Salonti din Drasov.

Ce oferim: 2 nopti de cazare in camera dubla / tripla la pensiune de 3 stele, mic dejun, pranz on bike, ghid traseu, masina de asistenta si cel mai important, multa voie buna, aer curat si locuri minunate:)

Cost: 450 lei / persoana. Un avans de 50% trebuie platit pana pe duminica, 15 aprilie.
– Reducere 20% pentru membrii clubului Tabere cu Suflet;
– Copii sub 10 ani beneficiaza de 15% reducere (pentru plati pana duminica, 15 aprilie);
– Supliment camera single 10%;
– Intrarea la obiectivele turistice nu intra in cost.

Servicii suplimentare:
– Inchiriere bicicleta 60 lei/zi;
– Transport cu microbuz Bucuresti – Sibiu – Alba Iulia – Bucuresti: 100 lei / pers (incl. bicicleta).

Inscriere: Inscrierile se pot face aici. Termenul limita pentru plata avansului este duminica, 15 aprilie.

Alte informatii: Pentru orice alte detalii, va rugam nu ezitati sa ne contactati. Cum a fost la Tura Velo de anul trecut de Rusalii


Sursa: viziteazaalbaiulia. ro, wikimapia. org, yourguideintransylvania. com

Advertisements

3 thoughts on “Tura velo sub semnul Unirii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s