Cu bicicletele in Carstul bulgar

taberecusuflet-2102In minivacanta din perioada 28 aprilie – 1 mai va invitam sa descoperim impreuna o zona plina de farmec din tara vecina! Vom sta la Krushuna, langa Lovech si vom petrece patru zile minunate, pline de ture cu bicicleta in locuri deosebite:) Vom vedea o multime de lucruri interesante: monumente UNESCO, Pesteri unice, Canioane, Parcuri Naturale si Cetati Romane si Bizantine!

Datorita istoriei si a geografiei sale, zona din sudul Dunarii este foarte bogata in monumente si vestigii. Relieful predominant intre Dunare si primul sir de munti – Muntii Balcanici sau Stara Planina – este un podiş calcaros, brăzdat pe alocuri de canioane ce ascund adevarate giuvaiere plamadite de natura: canarale cu meandre spectaculoase, avene cu deschideri uriase sau pesteri cu formatiuni delicate. Atrasi din cele mai vechi timpuri de aceste adevarate fortarete naturale, oameni au ales sa locuiasca aici, infrumusetand locurile si lasand in urma, peste veacuri, o multime de urme si de vestigii care mai de care mai interesante: cetati inaltate pe varfuri de stanca precum cuibul de vulturi, biserici sau manstiri rupestre.

Atrasi la randul nostru de frumusetea locurilor, ne-am facut un obicei din a merge cu bicicleta prin locurile minunate din Bulgaria. Iata cum a fost la tura de anul trecut.
Anul acesta va propunem o noua excursie, de data aceasta in zona orasului Lovech. Iata programul pe zile:


Ziua 1

In prima zi vom parcurge distanta pana la Krushuna, locul unde vom sta. Pe drum ne vom opri la cateva obiective importante si vom face o prima tura pe biciclete in zona carstica Hotnitsa.

Date tehnice:
Distanta auto: 240 km
Traseu bicicleta: 20 km lungime, 100 m diferenta de nivel. Poze de pe traseu
Profil traseu: Se merge pe asfalt (80%) si drumuri de tara (20%).
Obiective de vizitat: Canionul Hotnitsa, Cascada Kaya Bunar, Pestera Musina, Avenul Ponorite, Cetatea romana Nicopolis ad Istrum – monument UNESCO

Canionul Hotnitsa si Cascada Kaya Bunar
hot3Canionul Hotnitsa a fost taiat in calacarele moii de la poalele masivului Stara Planina, formand o multime de cascade, marmite si bazine cu apa cristalina. Cascada Kaya Bunar aflata chiar la intrarea in canion este cea mai mare, cu o cadere de apa de 30 de metri. In spatele ei se afla un podet de lemn pe care daca il trecem, pasii ne vor purta pe o Ecopoteca fermecatoare, de 1,5 km lungime, cu scari si podete suspendate peste cascade! Are 1.5 km lungime si este prima de acest fel construita in Bulgaria. Desi canionul Hotnitsa nu are dimensiuni impresionante, este un loc plin de farmec, ce aminteste de cascadele de la Plidvice. Mai multe poze

Geocomplexul Musina
PonoriteGeocomplexul Musina cuprinde Pestera Musina precum si doua avene cunoscute ca “Ponorite”. Pestera Musina are mai multe galerii fosile si active, la capatul careia se afla Lacul Albastru. Aici legenda spune ca se afla ingropat aurul romanilor. Inginerii romani au captat resurgenta din aceasta pestera si au construit un apeduct pentru a alimenta orasul Nicopolis ad Istrum aflat in apropiere. Avenele de la Ponorite au 25 m adancime si pot fi vizitate pe niste scari de lemn.

Nicopolis ad Istrum
320px-Nikopolis_ad_Istrum_overview_KlearchosNicopolis ad Istrum este un oras fondat de către imparatul roman Traian pentru a comemora victoria sa în Razboaiele impotriva Dacilor. Orasul a fost fondat in jurul anilor 101-106 si a atins perioada sa de glorie în timpul domniilor împărațiilor Traian, Hadrian, Dinastia Antoninilor și Dinastia Severilor. Ruinele sale bine pastrate vorbesc despre importanta evenimentului care a generat constructia orasului. Se disting mai multe bisericii, drumul roman ce strabatea orasul, templul Dianei, zidul cetatii etc. Este pe lista monumentelor UNESCO.
Aici se spune ca este locul de baștină a tradițiilor literare din limbile germanice. În timpul secolului al IV-lea, un misionar, traducător și episcop gotic pe nume Wulfila a primit permisiunea împăratului Constanțiu al II-lea de a imigra împreună cu grupul său de convertiți în Moesia și de a se stabili în apropierea cetății. Acolo acesta a inventat alfabetul gotic și a tradus Biblia din greacă în gotică.


Ziua 2

In ziua a doua vom merge cu bicicleta mai lung la Lacul Stamboliski. Pe drum vom vizita o spectaculoasa Cetate bizantina, iar la final ne vom racori pe malul apei:) Ca de obicei, vor fi mai multe trasee cu grade diferite de dificultate:

Date tehnice:
Traseu bicicleta I: 25 km lungime, 150 m diferenta de nivel.
Traseu bicicleta II: 60 km lungime, 550 m diferenta de nivel.
Se merge pe: asfalt.
Obiective de vizitat: Cetatea Gradet, Lacul Stamboliyski

Cetatea Gradet
GradetRuinele Cetatii Gradet se inalta pe un promotoriu stancos, deasupra Cheilor raului Magar. Cetatea dateaza din sec V- IV i.Hr, iar in sec XII – XIII o puternica fortareata a fost construita aici. In trei parti (est, sud si vest), cetatea este aparata de pereti naturali de stanca, ce coboara in abisul vaii. Inaltimea lor este intre 20 si 60 m. In partea de nord, cetatea este legata de platoul Devetaki printr-o mica sa, aparata de un zid de 2 m latime si lung de 140 m.  Inauntru se afla o citadela cu ziduri inalte de 6 m, ce delimiteaza o suprafata de 140 x 160 m unde se afla locuinta conducatorului. Citadela era aparata de un turn.

Lacul Stamboliyski
LakeAlexanderStamboliyskiLacul Alexander Stamboliyski poarta numele unui prim ministru bulgar din perioada interbelica si este unul dintre cele mai mari din Bulgaria. Are o lungime de 18 km si este considerat un paradis pentru pescarii amatori, dar si pentru iubitorii de liniste si natura curata.


Ziua 3

Astazi vom intra in Parcul Natural Krushuna si vom inainta pe Potecile Eco. Vom vedea Cascada Krushuna si pestera de deasupra ei, iar la intoarcere vom cauta urmele unei Manastiri Isihaste si a doua Cetati romane. Dupa-amiaza vom avea de ales intre noi ture cu bicicleta cu dificultati diferite, la alte doua Pesteri, sau sa mergem in Parcul de Aventura, sa ne dam cu Roller Gliderul sau sa ne relaxam la Baile minerale:)

Date tehnice:
Traseu bicicleta I: 20 km lungime, 100 m diferenta de nivel.
Traseu bicicleta II: 33 km lungime, 450 m diferenta de nivel.
Se merge pe: asfalt, drum forestier si poteci.
Obiective de vizitat: Parcul Natural Krushna, Cascada Krushuna, Pestera Urushka Maara, Avenul Garvanitsa, Pestera Garvanitsa, Manastirea Isihasta Krushna, Cetatile Kaleto si Daran Baran, Parcul de Aventura Baba Iaga, RollerGlider Krushuna, Baile minerale Krushuna.

Parcul Natural Krushuna
taberecusuflet-073Parcul Natural se intinde pe o suprafata de 6 ha, in apropierea localitatii ce da numele parcului – Krushuna. Chiar daca nu este intins, impresioneaza prin multimea de cascade, pesteri si alte formatiuni carstice. Parcul Natural poate fi parcurs pe doua Eco poteci amenajate. La capatul lor, ascunse printre stanci, in padure, se gasesc mai multe cascade peste trepte de travertin, ce amintesc de Cascada Bigar sau de Parcul Plidvice din Croatia. Cea mai mare cascada are 20 m, insa cea mai frumoasa si mai greu de gasit este Cascada Tainuita. De asemenea, aici gasim mai multe pesteri lungi de cativa km, dintre care cele mai cunoscute sunt Boninska Dupka (2754 m), Urushka Maara (1999 m) and Gornik (1,100 m). Pesterile sunt partial inundate, ca urmare pot fi explorate doar cu echipament speo. Tot aici se gasesc Cetatile romane Kaleto si Daran Baran, precum si Manastirea Isihasta Krushuna. Mai multe poze

Cetatile Kaleto si Daran Baran
taberecusuflet-1281Cele doua cetati gemene Kaleto si Daran Baran dateaza din sec II i.Hr. In aceea vreme, au reprezentat un punct strategic important pentru apararea teritoriului roman in fata invaziilor gotilor, vandalilor si slavilor. Se spune ca este o constructia este tipic romana, partea de vest fiind aparata de un zid natural, iar in celelalte parti erau ziduri de aparare de 2 m latime. Astazi mai mult ghicim locul unde s-au inaltat odinioara cetatile, insa din varf se deschide o priveliste superba catre campia Danubiana.

Manastirea Isihasta Krushuna
manastireaIsihastaKrusunaCuvatul Isihast vine din limba greaca (hesychia) si inseamna liniste, impacare. Calugarii isihasti cautau locurile retrase, departe de oameni, si considarau ca Dumnezeu poate fi gasit doar prin rugaciuni interioare si mentinerea unei stari contemplative. La Krushuna a fost unul din centrele isihasmului monahal, calugarii sapand un adevarat complex, cu o capela si mai multe cavitati in care obisnuiau sa traiasca in rugaciune. Astazi se mai vad doar cateva dintre ele.

Avenul Stalbitsa (cu Scari)
StalbitsaAvenul are forma unui amfiteatru subpamantean cu un diametru de 40 m. Accesul se face pe o scara suspendata. Este renumit pentru forma sa, dar si pentru efectul format de razele soarelui care patrund in cavitate, accentuat si de ceata care se formeaza datorita umeditatii din pestera. Este recomandat sa aveti o lanterna si incaltari adecvate. Accesul la pestera se face pe un drum de 3 km, practicabil doar cu bicicleta sau cu masini 4×4. Mai multe poze

Pestera Goliama Garvanitsa
taberecusuflet-056Pe Platoul Devetashko, nu departe de satul Karpachevo, se afla un monument al naturii unic – Pestera Goliama Garvanitsa. Este un aven cu o deschidere impresionanta si cu o adancime de 60 m. Accesul se face pe o scara ce coboara aproape vertical. Pasind pe aceasta scara, simtiti cum aerul devine din ce in ce mai dens, iar la final ajungeti intr-o lume cu totul diferita de cea de la suprafata – o lume a miracolelor daltuite in piatra. Mai multe poze

Baile minerale Krushuna
krushunaLa Krushuna exista un izvor cu apa minerala cu temperatura de 58 C, care astazi este captat intr-un bazin in aer liber. Apa este recomandata pentru boli reumatice, dermatite sau ginecologice. Este un loc linistit, foarte placut pentru o zi de relaxare. Se pot inchiria si sezlonguri.
Din cele mai vechi timpuri, localnicii au crezut in binefacerile acestor ape. Un ritual practicat si astazi este cel in care, in ziua de Sf.Gheorghe se urca pana la izvoare, apoi se traverseaza in genunchi, de trei ori, un tunel natural ingust din spatele unei cascade. Oameni obisnuiesc sa ia apoi picaturi de apa de pe stanca si sa isi curete ochii si partile cu betesug ale corpului.


Ziua 4

In ultima zi vom vizita orasul Lovech, cu ale sale nestemate –  Cetatea Hisaria si Podul acoperit, apoi vom pleca spre casa. In drum spre Lovech vom explora Pestera Devetashka, renumita pentru gaurile din tavan, dar si pentru scenele din filmul The Exandables 2, turnate aici.

Date tehnice:
Distanta auto: 220 km
Obiective de vizitat: Pestera Devetashka, Orasul Lovech, Cetatea Hisaria si Podul acoperit.

Pestera Devetashka
taberecusuflet-2102Devetashka este o pestera cu o intrare imensa, cu o inaltime de 35 m si o latime de 60 m. Un alt lucru remarcabil sunt gaurile din tavan, 7 la numar, numite Ochi lui Dumnezeu, prin care patrunde lumina dand un aer ireal lumii subterane. Pestera a fost locuita de acum 10.000 ani, arheologii gasind aici o multime de artefacte unice, inclusiv o svastica datand din sec X i.Hr.
Vizita continua sub semnul imensitatii, caci dupa intrare dam de cateva sali uriase, cu inaltime de 100 m. Pestera are o lungime de 2.4 km din care se viziteaza doar o parte, restul fiind rezervatie pentru diferite animale. Aici traiesc 12 specii de amfibieni protejați, inclusiv șerpi Esculap sau broaște testoase, 82 de specii de păsări din care 13 sunt incluse în Cartea Roșie, 34 de specii de mamifere (dintre care 4 sunt incluse în Cartea Roșie) și 15 specii de lilieci.
In pestera Devetashka au fost turnate scene din Expandables 2, filmul cu cele mai multe vedete pe metru patrat: Sylvester Stallone, Bruce Willis, Jean-Claude Van Damme, Jason Statham, Chuck Norris, Dolph Lundgren, Jason Statham sau Jet Li! Mai multe poze

Orasul Lovech
lovech2Lovech este un oras cu un trecut pe cat de bogat, pe atat de important pentru istoria Bulgariei. Primii locuitori au fost Meldi, un trib de traci care si-au asezat capitala aici, pe malul raului Osam. Dupa cucerirea romana a peninsulei balcanice, orasul sia- schimbat numele in Prezidium, fiind un punct important de aparare a drumului catre Constantinopol. In 1187, aici s-a semnat tratatul de pace dintre Imperiul Bizantin si Taratul Bulgar, moment care a dus la nasterea celui de al doilea Imperiu Bulgar. In 1446, orasul cade sub stapanire otomana si decade in secolele urmatoare.
Printre monumentele de seama ce pot fi vizitate in Lovech sunt Citadela de pe Dealul Hisaria ce dateaza din vremea romanilor si Podul acoperit al lui Kolyo Ficheto. Podul a fost construit in 1884 si reconstruit in 1925, dupa un incendiu devastator. Este un monument unic, in lume mai existand doar 3 astfel de constructii: Ponte Vecchio din Florenta, Kapellbrücke din Lucerna si Kramerbrucke din Erfurt. Mai multe poze


krushuna2Cazare
Vom sta la o pensiune din Krushuna, situata la 200 m de piscina de la Baile minerale Krushuna si la 500 m de intrarea in Parcul Natural Krushuna.

Ce oferim: 3 nopti de cazare in camera dubla / tripla la pensiune de 3 stele, mic dejun, pranz on bike, ghid traseu, masina de asistenta si cel mai important, multa voie buna, aer curat si locuri minunate:)

Cost: 650 lei / persoana. Un avans de 50% trebuie platit pana duminica, 25 martie.
– Reducere 20% pentru membrii clubului Tabere cu Suflet;
– Copii sub 10 ani beneficiaza de 25% reducere (pentru plati pana duminica, 25 martie);
– Supliment camera single 10%;
– Intrarea la obiectivele turistice nu intra in cost.

Servicii suplimentare:
– Inchiriere bicicleta 60 lei/zi;
– Transport cu microbuz Bucuresti – Krushuna – Lovech – Bucuresti: 100 lei / pers (incl. bicicleta).

Inscriere: Inscrierile se pot face aici. Termenul limita pentru plata avansului este duminica, 25 martie.

Conditii pentru trecerea frontierei: Conform MAE, copiii minori pot iesi din tara daca indeplinesc una din urmatoarele conditii:
– sunt insotiti de ambii parinti;
– sunt insotiti de un parinte si are declaratia autentificata de catre notar din care sa rezulte acordul celuilalt parinte cu privire la efectuarea calatoriei sau hotararea judecatoreasca definitiva de incredintare a copilului;
– sunt insotiti de un adult care are declaratia autentificata din partea ambilor parinti din care sa rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei.
Pentru a trecerea frontiera cu masina, este necesar să aveți, pe lângă un act de identitate valabil, talonul autovehiculului, ITP și cartea verde în termenul de valabilitate.
În cazul în care nu sunteți posesorul autovehiculului, veți avea nevoie de împuternicire sau contract de comodat de la posesorul din acte.

Alte informatii: Pentru orice alte detalii, va rugam nu ezitati sa ne contactati. Vezi cum a fost la Tura Velo din Bulgaria, de anul trecut.


Sursa: TabereCuSuflet .ro, Nikola Nikolov, geocahing. com, netgeo .ro, wikimapia. org

Advertisements

3 thoughts on “Cu bicicletele in Carstul bulgar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s